Reklama

Reklama
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny z odrobiną otartej skórki
  • 600 g jogurtu typu greckiego
  • 700 g truskawek lub innych sezonowych owoców
  • 1/2 kostki masła
  • cukier puder do posypania

W dużej misce wymieszaj olej słonecznikowy, cukier, jajka, sok z cytryny wraz z otartą skórką. Następnie dodaj jogurt i wszystko wymieszać. Masę połącz z mąką i sodą. Znowu wszystko wymieszaj.

Blachę (najlepiej o wymiarach 22x33) wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto, wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki.

Ciasto piecz w temperaturze 160°C przez ponad godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Źródło: materiały prasowe Bieluch

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama