Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki krupczatki (może być pszenna),
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremowej 36%,
  • 2 opakowania śmietan-fix,
  • owoce granatu lub żurawina.

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumykiem powoli olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 godz, do suchego patyczka w temp. 180*c. Po wystygnięciu, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy na talerzyku. Przygotowanie masy: Ubić śmietanę, dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu lub żurawiny.

Zobacz inne przepisy ze szpinakiem

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez wiola83maj.

Reklama
Reklama
Reklama