Ciasto leśny mech
A gdyby tak zachęcić dzieci do jedzenia szpinaku, podając im go w... cieście? W końcu szpinak to bardzo zdrowe warzywo! Wypróbuj nasz przepis na ciasto prosto z lasu.

- wiola83maj
Ciasto:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki krupczatki (może być pszenna),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremowej 36%,
- 2 opakowania śmietan-fix,
- owoce granatu lub żurawina.
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumykiem powoli olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 godz, do suchego patyczka w temp. 180*c. Po wystygnięciu, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy na talerzyku. Przygotowanie masy: Ubić śmietanę, dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu lub żurawiny.
Zobacz inne przepisy ze szpinakiem
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez wiola83maj.