Ciasto piernikowe
Poznaj ciekawy przepis na ciasto piernikowe - idealne na deser dla przedszkolaka.
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:29
Reklama
Reklama
- 500 g dyni pokrojonej w kawałki
- 100 g mąki razowej
- 300 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy piernikowej
Pokrojoną dynię przełóż do garnka i rozgotuj na papkę. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową. W drugim naczyniu połącz jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelej do suchych składników, dodaj dynię, wszystko wymieszaj łyżką. Przełóż do formy. Piecz ok. 35–40 minut w temperaturze 210˚C.
Nasza rada: Dla starszego dziecka, powyżej 2 lat, do ciasta możesz dodać bakalie: rodzynki, pokrojone figi, daktyle, suszone banany, orzechy.
Reklama
Polecamy przepis na mini omleciki.
Reklama
Reklama
Reklama