Reklama
  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 100 g mąki razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy piernikowej

Pokrojoną dynię przełóż do garnka i rozgotuj na papkę. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową. W drugim naczyniu połącz jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelej do suchych składników, dodaj dynię, wszystko wymieszaj łyżką. Przełóż do formy. Piecz ok. 35–40 minut w temperaturze 210˚C.

Nasza rada: Dla starszego dziecka, powyżej 2 lat, do ciasta możesz dodać bakalie: rodzynki, pokrojone figi, daktyle, suszone banany, orzechy.

Zobacz także
Reklama

Polecamy przepis na mini omleciki.

Reklama
Reklama
Reklama