Reklama

Reklama
  • 3 białka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ciasto delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojone truskawki. Jeszcze raz wszystko zmieszaj i przelej do małej formy, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Dżem zmiksuj, by miał jednolitą konsystencję. Podgrzej w rondelku i rozsmaruj na wierzchu ciasta. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama