Ciasto truskawkowe
Wypróbuj nasz przepis na ciasto truskawkowe. Najlepsze jest ze świeżymi owocami, ale można wykorzystać również owoce mrożone.
- Przepisy pochodzą z magazynu "Mamo, To Ja"
Opublikowano: piątek, 30 października 2015 11:19
Reklama
Reklama
- 3 białka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 200 g truskawek
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ciasto delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojone truskawki. Jeszcze raz wszystko zmieszaj i przelej do małej formy, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Dżem zmiksuj, by miał jednolitą konsystencję. Podgrzej w rondelku i rozsmaruj na wierzchu ciasta. Smacznego!
Reklama
Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama