Ciasto z bezą, śliwkami i kruszonką
Ciasto z bezą, śliwkami i kruszonką to idealna propozycja na jesienne popołudnie przy kawie albo jako podwieczorek dla dzieci. Wypróbuj nasz przepis na ciasto z bezą, śliwkami i kruszonką.
- Edipresse
na ciasto:
- 25 dag mąki
- szklanka cukru (25 dag)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 17,5 dag masła lub margaryny
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
na masę śliwkową:
- 50 dag śliwek
- 13 dag kaszy manny
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
W metalowej misce za pomocą miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, masło oraz żółtka. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Wydrylowane śliwki włóż do rondla i upraż z odrobiną wody. Dodaj kaszę i połowę pozostałego cukru, wymieszaj. Ponownie postaw na gazie i gotuj ciągle mieszając, aż kasza zgęstnieje. Odstaw.
1/3 ciasta odłóż, resztą wyklej kwadratową foremkę i wstaw na 10 minut do piekarnika o temp. 200 st. C. Na cieście ułóż wystudzoną masę śliwkową, posyp połową orzechów i przykryj ubitymi białkami z cukrem i budyniem.
Całość posyp startym na tarce o grubych oczkach pozostałym ciastem i resztą pozostałych orzechów. Piecz ok. 50 minut
w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto odstaw do lodówki, by dobrze stężało.
Zobacz więcej przepisów dla dziecka ze śliwkami