Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie
Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie - wypróbuj nasz przepis. To idealna propozycja deseru dla całej rodziny nie tylko podczas świąt.
- Doprawione fantazją
Biszkopt:
- 6 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietanowa:
- 2 bite śmietany w proszku,
- 2 serki homogenizowane waniliowe,
- 2 galaretki cytrynowe.
Śliwki:
- 30 dag suszonych śliwek,
- 2 gorzkie czekolady,
- ½ szklanka śmietany 30%,
- 1 galaretka wiśniowa
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180ºC. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane. Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta: biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie.
Zobacz inne przepis na ciasta dla dziecka
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.