Reklama

Biszkopt:

Reklama
  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa śmietanowa:

  • 2 bite śmietany w proszku,
  • 2 serki homogenizowane waniliowe,
  • 2 galaretki cytrynowe.

Śliwki:

  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • ½ szklanka śmietany 30%,
  • 1 galaretka wiśniowa

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180ºC. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane. Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta: biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie.

Zobacz inne przepis na ciasta dla dziecka

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.

Reklama
Reklama
Reklama