Reklama
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • pół kostki masła,
  • szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki),
  • masło i tarta bułka do smarowania foremki.

Reklama

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz około 35 minut w temperaturze 200°C. Gdy lekko przestygnie, wyjmij je z foremki.

Reklama
Reklama
Reklama