Clafoutis - czereśniowy deser francuski
Sezon na czereśnie uważamy za rozpoczęty! Wykorzystaj te sezonowe, letnie owoce do pysznego deseru - superprostego ciasta, które będzie świetne na wakacyjny deser.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 22 czerwca 2016 10:45
Reklama
Reklama
- 50 dag twardych czereśni
- 6 łyżek brązowego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1/2 szklanki płynnej kremówki
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 20 dag mąki
- 8 dag masła
Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj. Posyp 2 łyżkami cukru,
odstaw na godzinę.
Jajka za pomocą trzepaczki lub końcówek miksera ubij z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny, dwoma rodzajami śmietany, mąką i stopionym masłem.
Foremkę o wymiarach 19 na 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż czereśnie razem z powstałym sosem.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp ok. 190 st. C. Piecz ok. 35-40 min, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty. Podawaj najlepiej na ciepło.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z sezonowymi owocami
Reklama
Reklama
Reklama