Ciasto:

Reklama
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki ok. 400g
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cytryna

Polewa:

  • 50g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Zaczynamy od ucierania miękkiej margaryny z cukrem na gładką masę (ok. 20 minut mikserem). W trakcie ucierania pojedynczo dodajemy jajka. Gdy masa będzie gładka dodajemy połowę mąki ( wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Ciasto przelewamy do papilotek muffinowych. Następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Kiedy muffiny przestygną przygotowujemy czekoladową polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady. Kiedy polewa będzie gładka i lśniąca polewamy muffiny. Cytrynowe muffiny możemy posypać słodką kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Zobacz także
Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama