Cytrynowe muffiny z czekoladową polewą
Pyszne i smakowite muffiny cytrynowe z polewą czekoladową to pyszny deser dla całej rodziny.
- Lena
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki mąki ok. 400g
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cytryna
Polewa:
- 50g masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Zaczynamy od ucierania miękkiej margaryny z cukrem na gładką masę (ok. 20 minut mikserem). W trakcie ucierania pojedynczo dodajemy jajka. Gdy masa będzie gładka dodajemy połowę mąki ( wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Ciasto przelewamy do papilotek muffinowych. Następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Kiedy muffiny przestygną przygotowujemy czekoladową polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady. Kiedy polewa będzie gładka i lśniąca polewamy muffiny. Cytrynowe muffiny możemy posypać słodką kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser