Czekoladowe ciastka z ciecierzycy
Wypróbuj przepis na czekoladowe ciastka z ciecierzycy.
- Przepis dodała nasza czytelniczka Joanna G.
Opublikowano: piątek, 5 lutego 2016 21:18
Reklama
Reklama
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki karobu (lub kakao)
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
- 3 łyżki ksylitolu (lub więcej wedle upodobań)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Ciecierzycę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Zostaw na noc. Następnego dnia wodę wylej, ciecierzycę przepłucz, zalej mlekiem kokosowym z 1 szklanką wody, ugotuj do miękkości. Ciecierzycę odcedź, zostaw do ostygnięcia. Zblenduj, dodaj karob, mąkę, masło, proszek i ksylitol. Formuj kulki, rozpłaszcz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu powtykaj kawałeczki gorzkiej czekolady. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Reklama
Zobacz inne przepisy na ciasteczka dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama