Reklama

ciasto:

Reklama
  • 160 g mąki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia

sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego (możesz zastąpić miodem)
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło". W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na naleśniki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama