Reklama

Reklama

Porcja na 2 osoby:

• 1 serek Almette fruit z jagodą i maliną

• 6 ciasteczek maślanych shortbread

• 1/2 opakowania jogurtu greckiego

• 1 banan

• 1 łyżka świeżych jagód lub borówek

Polewa:

• 100 g cukru

• 100 g wody

• 250 ml śmietanki 30%

Ciasteczka maślane pokrusz na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serkiem Almette fruit. Konsystencja powinna przypominać mus. Banana pokrój w plasterki, jagody umyj i przełóż do miseczki. W szklance ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem Almette fruit, banany i jagody. Na koniec polej całość karmelem.Aby przygotować karmel, na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu.

Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama