Reklama

Reklama
  • 90 g mąki
  • 2 jajka (w tym jedno do posmarowania)
  • 25 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3 g suchych drożdzy
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • domowe konfitury

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, jajko, cukier, sól i rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i zostaw je w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Szklaneczką wytnij koła. Na środek każdego nałóż odrobinę konfitury i zlep ciasto tak, by zamknąć konfiturę w środku. Ułóż pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w 180°C przez 10–12 minut. Podawaj, gdy wystygną.

Zobacz inne przepisy na pączki dla dzieci

Reklama

Blog kulinarny "Zjadam szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama