Dietetyczne pączki
Pączki w wersji light to zdrowsza alternatywa dla zwykłych pączków. Te są lekkie i maślane, bo nie smaży się ich w głębokim tłuszczu.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
Opublikowano: wtorek, 3 listopada 2015 12:41
Reklama
Reklama
- 90 g mąki
- 2 jajka (w tym jedno do posmarowania)
- 25 ml mleka
- 50 g masła
- 3 g suchych drożdzy
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- domowe konfitury
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, jajko, cukier, sól i rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i zostaw je w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Szklaneczką wytnij koła. Na środek każdego nałóż odrobinę konfitury i zlep ciasto tak, by zamknąć konfiturę w środku. Ułóż pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w 180°C przez 10–12 minut. Podawaj, gdy wystygną.
Zobacz inne przepisy na pączki dla dzieci
Reklama
Blog kulinarny "Zjadam szpinak"
Reklama
Reklama
Reklama