Domowe pączki ziemniaczane
Co prawda tłusty czwartek jest tylko raz w roku, na szczęście słodycze można jeść przez cały rok. Poznaj przepis na domowe pączki ziemniaczane. Ich przygotowanie nie jest trudne, trudniej spalić po nich kalorie.
- Joanna Stopka
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 10 dkg drożdży,
- 4 jajka,
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny,
- 2 szklanki oleju do smażenia
Jajka, cukier oraz drożdże zmiksuj razem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z ziemniakami, dodaj zmiksowaną masę jajeczną i wymieszaj składniki nożem. Na koniec dodaj margarynę i zagnieć wszystko na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra i wycinaj małą szklanką koła.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wrzucaj koła z ciasta, które w trakcie smażenia wyrosną na okrągłe pączki. Smaż na średnim ogniu przewracając, aż będą złocistobrązowe. Podawaj z cukrem pudrem.
Przepis nadesłany przez Joannę Stopkę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia przyjaciółki".
Wypróbuj inne przepisy na pączki