Reklama

Reklama
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 10 dkg drożdży,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny,
  • 2 szklanki oleju do smażenia

Jajka, cukier oraz drożdże zmiksuj razem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z ziemniakami, dodaj zmiksowaną masę jajeczną i wymieszaj składniki nożem. Na koniec dodaj margarynę i zagnieć wszystko na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra i wycinaj małą szklanką koła.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wrzucaj koła z ciasta, które w trakcie smażenia wyrosną na okrągłe pączki. Smaż na średnim ogniu przewracając, aż będą złocistobrązowe. Podawaj z cukrem pudrem.

Przepis nadesłany przez Joannę Stopkę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia przyjaciółki".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama
Reklama
Reklama