Reklama
  • śmietanka 42% np. OSM Piątnica
  • czekolada gorzka
  • orzechy włoskie łuskane
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 50 ml wody z sokiem z cytryny
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • kakao
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i wodę z sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Zobacz więcej przepisów z czekoladą

Zobacz także
Reklama

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Reklama
Reklama
Reklama