Domowe trufle piernikowe
Czekolada, pierniki, pomarańcze - tak właśnie smakują prawdziwe święta. Trufle na bazie właśnie takich składników, wspaniale dopełnią bożonarodzeniowy stół pełen rozmaitych słodkości. Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy. Domowe trufle piernikowe z pewnością znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, ponieważ swoim apetycznym wyglądem skuszą dosłownie każdego.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych OSM Piątnica, producenta nabiału.
- śmietanka 42% np. OSM Piątnica
- czekolada gorzka
- orzechy włoskie łuskane
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 50 ml wody z sokiem z cytryny
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao
- wiórki kokosowe
- szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i wodę z sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Zobacz więcej przepisów z czekoladą
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy