Drożdżowe racuchy
Drożdżowe racuchy uwielbiają wszyscy - i dorośli, i dzieci. Są pulchne, rozpływające i przepyszne - musisz spróbować nasz przepis na racuchy z rodzynkami.
- Edipresse
- 250 g mąki
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki rodzynek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie w mące, wsyp pokruszone drożdże, posyp cukrem i zalej połową letniego mleka. Odstaw na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Dodaj resztę mleka i jajko, wsyp rodzynki. Wszystko wymieszaj łyżką, a na koniec oprósz mąką. (Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste).
Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Olej wlej do rondla i zagrzej.
Łyżką do zupy nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy racuchy zarumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę aby się równomiernie usmażyły. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka