Reklama

Reklama
  • 250 g mąki
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie w mące, wsyp pokruszone drożdże, posyp cukrem i zalej połową letniego mleka. Odstaw na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Dodaj resztę mleka i jajko, wsyp rodzynki. Wszystko wymieszaj łyżką, a na koniec oprósz mąką. (Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste).
Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Olej wlej do rondla i zagrzej.
Łyżką do zupy nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy racuchy zarumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę aby się równomiernie usmażyły. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama