Drożdżowe zwierzątka
Oczywiście można upiec zwykłą drożdżową babkę na Wielkanoc, ale… można też przełamać tradycję. Drożdżowe zwierzątka zamiast zwykłej baby.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: środa, 2 kwietnia 2014 11:40
Reklama
Reklama
- pół kg mąki
- 5 łyżek cukru
- 15 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- szklanka wody
- szczypta soli
- rodzynki (lub goździki)
Masło stop i wystudź. Drożdże rozmieszaj z odrobiną letniej wody, łyżką mąki i łyżką cukru. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, rozrobione drożdże, sól, jajko, wlej resztę letniej wody. Wyrób ciasto, pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny – ciasto powinno podwoić swą objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj z ciasta np. kształt baranka lub zajączka. Odstaw na 10 minut. Wetknij rodzynki (goździki) jako oczy, posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama