Reklama

Reklama
  • pół kg mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • rodzynki (lub goździki)

Masło stop i wystudź. Drożdże rozmieszaj z odrobiną letniej wody, łyżką mąki i łyżką cukru. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, rozrobione drożdże, sól, jajko, wlej resztę letniej wody. Wyrób ciasto, pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny – ciasto powinno podwoić swą objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj z ciasta np. kształt baranka lub zajączka. Odstaw na 10 minut. Wetknij rodzynki (goździki) jako oczy, posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 min w 180°C.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama