Reklama
  • 4–8 podudzi kurczaka
  • glazura cytrynowa:
  • łyżka masła
  • sok i skórka tarta z cytryn
  • łyżka miodu
  • kilka porwanych gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Glazura pomarańczowa:

  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Reklama

Umyte pałki kurczaka (ze skórką) obsmaż na oliwie na złoto. Przygotuj glazurę cytrynową: rozpuść masło na patelni, dodaj resztę składników, wymieszaj. Zrób glazurę pomarańczową: na patelni wymieszaj sok z pozostałymi składnikami i zagotuj. Pałki kurczaka włóż do glazur, obtocz w nich, przykryj. Duś powoli (ok. 15–20 minut). Jeżeli glazura zbytnio zgęstnieje, podlej ją odrobiną wody. Jeśli będzie zbyt rzadka, odparuj płyn. Po ostudzeniu końcówki pałek owiń serwetką i spakuj. Tak przygotowane zabierz na piknik. Podawaj z razową bułeczką.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama