Duszone pałki w owocowej glazurze
Duszone pałki w owocowej glazurze - przepis dla dzieci
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 09:46
Reklama
Reklama
- 4–8 podudzi kurczaka
- glazura cytrynowa:
- łyżka masła
- sok i skórka tarta z cytryn
- łyżka miodu
- kilka porwanych gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Glazura pomarańczowa:
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Reklama
Umyte pałki kurczaka (ze skórką) obsmaż na oliwie na złoto. Przygotuj glazurę cytrynową: rozpuść masło na patelni, dodaj resztę składników, wymieszaj. Zrób glazurę pomarańczową: na patelni wymieszaj sok z pozostałymi składnikami i zagotuj. Pałki kurczaka włóż do glazur, obtocz w nich, przykryj. Duś powoli (ok. 15–20 minut). Jeżeli glazura zbytnio zgęstnieje, podlej ją odrobiną wody. Jeśli będzie zbyt rzadka, odparuj płyn. Po ostudzeniu końcówki pałek owiń serwetką i spakuj. Tak przygotowane zabierz na piknik. Podawaj z razową bułeczką.
Reklama
Reklama
Reklama