Reklama

Reklama
  • 50 dag mięsa indyczego pokrojonego w kostkę
  • 75 dag dyni
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cząber
  • tymianek
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz

Dynię oczyść, pokrój w kostkę, obtocz w mące wymieszanej z cząbrem, odstaw na 30 minut. Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do salaterki.
Na tym samym tłuszczu uduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj dynię oraz startą skórkę cytrynową i duś 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Zalej rosołem, dodaj mięso, listki laurowe i tymianek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 45 minut). Najlepiej podawaj z dodatkiem ryżu na sypko lub ziemniaków z wody.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania dla dziecka z dynią

Reklama
Reklama
Reklama