Dyniowiec
Sezon na dynię w pełni - wypróbuj nasz przepis na dyniowiec, jest idealny na jesienny obiad dla całej rodziny.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 13 września 2016 12:17
Reklama
Reklama
- 50 dag mięsa indyczego pokrojonego w kostkę
- 75 dag dyni
- cebula
- łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- szklanka bulionu warzywnego
- cząber
- tymianek
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Dynię oczyść, pokrój w kostkę, obtocz w mące wymieszanej z cząbrem, odstaw na 30 minut. Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do salaterki.
Na tym samym tłuszczu uduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj dynię oraz startą skórkę cytrynową i duś 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Zalej rosołem, dodaj mięso, listki laurowe i tymianek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 45 minut). Najlepiej podawaj z dodatkiem ryżu na sypko lub ziemniaków z wody.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania dla dziecka z dynią
Reklama
Reklama
Reklama