Reklama

Reklama
  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstego przecieru z dyni (w przypadku dziecka uczulonego na jajka zamiast nich dodaj przecier z dyni w ilości 1 łyżki za 1 jajko).
  • tłuszcz i mąka do wysypania formy
  • cukier puder

1. Przygotuj rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i 2–3 łyżek ciepłego mleka.
2. Pozostaw go w cieple, aż podwoi swoją objętość.
3. Resztę mąki przesiej przez sito i dodaj do niej rozczyn, roztrzepane jajka, przecier z dyni, mleko i cukier, a na końcu olej.
4. Szybko wyrób ciasto.
5. Tak przygotowane pozostaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
6. Wyrośnięte przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub małych foremek, np. w kształcie gwiazdek.
7. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie piecz w średnio nagrzanym piekarniku (około 180 st. C) mniej więcej 50 minut.
8. Lekko przestudzone posyp cukrem pudrem.

Z tak przygotowanego ciasta możesz też zrobić drożdżowe bułeczki, nadziewając je jagodami.

Porcja: kawałek ciasta

Reklama

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych

Reklama
Reklama
Reklama