Reklama

1 kg truskawek
1 kg rabarbaru
ok. 2 szklanek cukru
ok. 1/3 szklanki wody

Reklama

Reklama

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy rabarbar i truskawki, dodając cukier oraz niewielką ilość wody. Całość doprowadzamy do zagotowania, często mieszając, aby dżem się nie przypalił. Ważne jest, aby robić to na najmniejszym ogniu, bez użycia przykrywki.
Całość gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pierwszego dnia gotuj dżem ok. 2 godziny, następnego dnia około 1 godziny. Na koniec w zależności od upodobań należy dosłodzić dżem jeszcze do smaku.
Gorący dżem na koniec przelewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Reklama
Reklama
Reklama