Falafel
Falafel jest bezmięsnym daniem, które z powodzeniem zastąpi mięso. Można podawać je jako dodatek do kanapek czy sałatek. Polecamy przepis na kotleciki z ciecierzycy.
Opublikowano: wtorek, 18 marca 2014 10:19
Reklama
Reklama
- puszka ciecierzycy
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- chilli, pietruszka, kolendra
- zmielony kardamon i pieprz
- sól
- szczypta sody oczyszczonej
- sezam
Cieciorkę zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę posiekać i zrumienić na oleju. Wymieszać cieciorkę z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Formować kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli chcemy uniknąć smażenia, do kotlecików można dodać kilka łyżek wody i oleju, skropić je oliwą i upiec w piekarniku.
Reklama
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy
Reklama
Reklama
Reklama