Reklama

Reklama
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • olej do formy
  • papier do pieczenia
  • sól

Na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku wiśniowego

Reklama

Jajka sparz, rozbij, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na jednolitą masę do białości. Białka ubite ze szczyptą soli dodaj do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem. Masę wylej na papier i piecz w 180°C przez 10–15 minut, aż biszkopt uzyska lekko złoty kolor. Po upieczeniu z blatu biszkoptowego powycinaj różne kształty. Następnie zmieszaj cukier puder z sokiem i powstałym lukrem polej biszkopciki.

Reklama
Reklama
Reklama