Reklama

(4 szt.)
Na kotlety z łososia:

Reklama
  • 200 g filetu z łososia
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Na domowe bułeczki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 g drożdży instant
  • 1/2 żółtka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • sezam

Łososia umyj, osusz, odetnij skórę, wyjmij ości. Rozdrobnij rybę w malakserze, dodaj sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki. Wyłóż je na blachę i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190°C.

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Uformuj bułeczki i wyłóż je na blachę. Ponownie przykryj je ściereczką na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu przekrój bułeczkę na pół, włóż do środka pokrojoną sałatę i burgera z łososia. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na burgery dla dziecka

Reklama

Przepis, zdjęcia, wykonanie dania - blog kulinarny Zajadam szpinak.

Reklama
Reklama
Reklama