Fitburger z łososia
Fitburgery z łososia są pożywne i zdrowe. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale też dobrze smakują. Malutkie porcje idealnie zmieszczą się w rączkach i buzi dziecka.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje Dziecko"
(4 szt.)
Na kotlety z łososia:
- 200 g filetu z łososia
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Na domowe bułeczki:
- 1 szklanka mąki
- 2 g drożdży instant
- 1/2 żółtka
- 1/2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- sezam
Łososia umyj, osusz, odetnij skórę, wyjmij ości. Rozdrobnij rybę w malakserze, dodaj sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki. Wyłóż je na blachę i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190°C.
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Uformuj bułeczki i wyłóż je na blachę. Ponownie przykryj je ściereczką na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu przekrój bułeczkę na pół, włóż do środka pokrojoną sałatę i burgera z łososia. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na burgery dla dziecka
Przepis, zdjęcia, wykonanie dania - blog kulinarny Zajadam szpinak.