Reklama

Reklama

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat
  • 100 g margaryny

Szpinak:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego
  • 1 mała cebula
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto:

Ubij białka na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.

Szpinak:

Pokrój cebulę i zarumień ją na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko chwilę smaż.

Śmietankę zmieszaj z sosem do szpinaku i dodaj go do warzyw.

Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama