Reklama

Reklama
  • 2 bakłażany
  • olej
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 50 dag mielonej jagnięciny
  • łyżka koncentartu pomidorowego
  • oregano
  • cynamon
  • 3 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Bakłażany pokrój w plastry. Obsmaż na oleju. Pomidory sparz, obierz, pokrój.
Cebule i czosnek posiekaj, przesmaż na połowie masła. Dodaj jagnięcinę, przesmaż mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś ok. 15 min.
Na pozostałym maśle przesmaż mąkę. Rozrób z mlekiem, mieszając gotuj aż zgęstnieje. Dopraw, wymieszaj z jajkiem.
Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana, przykryj mięsną masą i znów bakłażanem. Polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 45 min w temp. 200 st. C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama