Grecka Musaka
Grecka Musaka to nic innego jak zapiekanka z mięsem, która będzie świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis!
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 20 października 2016 11:20
Reklama
Reklama
- 2 bakłażany
- olej
- 4 duże pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 50 dag mielonej jagnięciny
- łyżka koncentartu pomidorowego
- oregano
- cynamon
- 3 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- jajko
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Bakłażany pokrój w plastry. Obsmaż na oleju. Pomidory sparz, obierz, pokrój.
Cebule i czosnek posiekaj, przesmaż na połowie masła. Dodaj jagnięcinę, przesmaż mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś ok. 15 min.
Na pozostałym maśle przesmaż mąkę. Rozrób z mlekiem, mieszając gotuj aż zgęstnieje. Dopraw, wymieszaj z jajkiem.
Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana, przykryj mięsną masą i znów bakłażanem. Polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 45 min w temp. 200 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama