• jajko
  • łyżeczka mleka
  • łyżeczka mąki
  • 3 plasterki szynki
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • ew. kawałek papryki, ugotowany ziemniak
Reklama

Reklama

Groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odlej. Szynkę pokrój na drobne kawałki. Jajko zmiksuj z mlekiem i mąką. Dodaj szynkę, groszek, bazylię, sól, pieprz, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wylej ciasto, smaż na małym ogniu 5 minut, aż omlet się zetnie, potem przewróć go i smaż 3 minuty. Usmażony pokrój na kawałki.
Jeśli chcesz przygotować danie bardziej sycące, dodaj do omletu pół ugotowanego, pokrojonego ziemniaka.

Reklama
Reklama
Reklama