Groszkowy omlet
Przepis na omlet z groszkiem, szynką i ziołami - pomysłowe i smaczne drugie śniadanie lub kolacja.Dobry sposób, żeby przemycić warzywa do diety malucha.
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:43
- jajko
- łyżeczka mleka
- łyżeczka mąki
- 3 plasterki szynki
- 2 łyżki mrożonego groszku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ew. kawałek papryki, ugotowany ziemniak
Reklama
Reklama
Groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odlej. Szynkę pokrój na drobne kawałki. Jajko zmiksuj z mlekiem i mąką. Dodaj szynkę, groszek, bazylię, sól, pieprz, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wylej ciasto, smaż na małym ogniu 5 minut, aż omlet się zetnie, potem przewróć go i smaż 3 minuty. Usmażony pokrój na kawałki.
Jeśli chcesz przygotować danie bardziej sycące, dodaj do omletu pół ugotowanego, pokrojonego ziemniaka.
Reklama
Reklama
Reklama