Gruszki z sosem czekoladowym
Szukasz pomysłu na pyszny deser dla dziecka? Zrób mu gruszkę w czekoladzie. Zaspokoi gusta nawet największego niejadka
Opublikowano: sobota, 21 grudnia 2013 21:24
Reklama
Reklama
- 4 obrane, przekrojone na pół i obgotowane w lekkim syropie (z dodatkiem odrobiny cynamonu i imbiru) gruszki, np. dojrzałe, lecz twarde klapsy,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- 4 łyżki słodkiej śmietanki,
- 8 kulek lodów waniliowych.
Reklama
Czekoladę połam na małe kawałki i wraz ze śmietanką ogrzewaj w małym garnuszku w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Dla dorosłych zamiast jednej łyżki śmietanki dodaj na końcu łyżkę alkoholu i wymieszaj. Połówki gruszek obgotuj w syropie, wystudź i rozłóż na talerzykach. Obok każdego owocu połóż kulkę lodów, polej deser czekoladowym sosem.
Równie znakomite są gruszki polane sosem waniliowym.
Reklama
Reklama
Reklama