Reklama

Reklama
  • 4 obrane, przekrojone na pół i obgotowane w lekkim syropie (z dodatkiem odrobiny cynamonu i imbiru) gruszki, np. dojrzałe, lecz twarde klapsy,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki,
  • 8 kulek lodów waniliowych.

Reklama

Czekoladę połam na małe kawałki i wraz ze śmietanką ogrzewaj w małym garnuszku w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Dla dorosłych zamiast jednej łyżki śmietanki dodaj na końcu łyżkę alkoholu i wymieszaj. Połówki gruszek obgotuj w syropie, wystudź i rozłóż na talerzykach. Obok każdego owocu połóż kulkę lodów, polej deser czekoladowym sosem.
Równie znakomite są gruszki polane sosem waniliowym.

Reklama
Reklama
Reklama