Reklama

Reklama
  • 100 g herbatników (1 opakowanie)
  • 2 łyżki masła + trochę do smażenia sałaty
  • 500 g lekko sczerstwiałego ciasta drożdżowego bez dodatków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 2 główki sałaty rzymskiej baby
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny

Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy. Ciasto drożdżowe kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm, mieszamy je z cynamonem i rozpuszczonym masłem, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do zrumienienia. Opieczone kostki ciasta obtaczamy równomiernie w miodzie, a następnie w pokruszonych herbatnikach. Oczyszczone sałaty rzymskie kroimy wzdłuż na 4 części, obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Tak zrumienione cząstki sałaty podajemy z grzankami cynamonowymi, z kozim serkiem twarogowym i konfiturą z żurawiny.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na przekąski dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama