Hamburger z sosem jogurtowym - przepis
Smaczny, zdrowy i dobrze się kojarzy: hamburger. Jeśli Twoje dziecko też uwielbia go jeść, przygotuj mu hamburgera w domu!
- Edipresse
- 30 dkg mielonej cielęciny,
- 50 g gotowanej szynki,
- 2 łyżki tartego sera żółtego,
- natka pietruszki,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek.
Sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- świeży ogórek
- szczypta soli i pieprzu.
Mieloną cielęcinę i szynkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj ser, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kotleciki. Smaż na oliwie przez 2–3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż na papierze, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sos:
Wymieszaj jogurt, dodaj rozdrobniony czosnek i utarty na tarce ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Jeśli twój malec jest wielbicielem prawdziwych hamburgerów, przygotuj kajzerkę (najlepiej razową), listek sałaty, pomidory, kiełki i plaster sera żółtego. Przekrój bułeczkę, połóż na obu połówkach warzywa, plasterek sera oraz hamburgera i polej sosem jogurtowym.