Reklama
  • 30 dkg mielonej cielęciny,
  • 50 g gotowanej szynki,
  • 2 łyżki tartego sera żółtego,
  • natka pietruszki,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek.

Sos:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży ogórek
  • szczypta soli i pieprzu.

Reklama

Mieloną cielęcinę i szynkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj ser, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kotleciki. Smaż na oliwie przez 2–3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż na papierze, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sos:
Wymieszaj jogurt, dodaj rozdrobniony czosnek i utarty na tarce ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Jeśli twój malec jest wielbicielem prawdziwych hamburgerów, przygotuj kajzerkę (najlepiej razową), listek sałaty, pomidory, kiełki i plaster sera żółtego. Przekrój bułeczkę, połóż na obu połówkach warzywa, plasterek sera oraz hamburgera i polej sosem jogurtowym.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama