Reklama

Reklama
  • pomidory, świeże lub z puszki, np. Sandra
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 kromki białego pieczywa
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

  1. Ogórka obierz i pokrój razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odłóż dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji).
  2. Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
  4. Po tym czasie odsącz wodę z warzyw (nie wylewaj jej), a resztę zblenduj na jednolitą masę.
  5. W trakcie blendowania dodaj ocet i oliwę.
  6. Stopniowo dolewaj wodę z warzyw i ponownie zblenduj.
  7. Ozdób zieloną natką pietruszki i posiekanymi warzywami.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na chłodniki na upalne dni.

Reklama
Reklama
Reklama