Hiszpański chłodnik gazpacho
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik na bazie pomidorów to idealna propozycja dla wszystkich fanów zupy pomidorowej. Dodatek chleba sprawia, że posiłek jest syty, a chłodnik gęsty.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: środa, 4 lipca 2018 14:20
Reklama
Reklama
- pomidory, świeże lub z puszki, np. Sandra
- papryka czerwona
- ogórek zielony
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 kromki białego pieczywa
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- Ogórka obierz i pokrój razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odłóż dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji).
- Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie odsącz wodę z warzyw (nie wylewaj jej), a resztę zblenduj na jednolitą masę.
- W trakcie blendowania dodaj ocet i oliwę.
- Stopniowo dolewaj wodę z warzyw i ponownie zblenduj.
- Ozdób zieloną natką pietruszki i posiekanymi warzywami.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na chłodniki na upalne dni.
Reklama
Reklama
Reklama