Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą
Szukasz przepisu na pyszny, zdrowy deser dla twojego dziecka? Co powiesz na pieczone jabłka z rodzynkami i orzechami? Aromatyczny waniliowy sos z nutą cynamonu na pewno będzie dodatkowym atutem tego deseru.
- materiały prasowe Bakalland
- 6 dorodnych jabłek
- 15 dag rodzynek bursztynowych
- 20 dag orzechów włoskich
- cynamon
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
Nagrzej piekarnik do 180ºC. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie).
W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką.
Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.
Zobacz także: Pieczone jabłka z konfiturą malinową
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie