Reklama

Reklama
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 1 duże jabłko (starte na grubych oczkach lub pokrojone w małe cząstki),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier puder do posypania,
  • owoce lub konfitura (do podania)

Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Teflonową patelnię przetrzyj ściereczką nasączoną olejem roślinnym. Rozgrzej ją dobrze i wykładaj po 1,5 łyżki masy.
Smaż około 3-4 minuty na każdej ze stron, aż placuszki wyrosną i zarumienią się. Podawaj posypane cukrem pudrem, z owocami, bitą śmietaną, masłem lub konfiturą (na zdjęciach masło i suszona żurawina).

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama