Jabłkowe pancakes na maślance
Wypróbuj nasz przepis na jabłkowe pancakes na maślance. To doskonałe, pożywne danie na śniadanie, obiad, a nawet kolację dla całej rodziny.
- Joanna Stopka
Opublikowano: poniedziałek, 3 marca 2014 14:57
Reklama
Reklama
- 1 szklanka mąki,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1 duże jabłko (starte na grubych oczkach lub pokrojone w małe cząstki),
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder do posypania,
- owoce lub konfitura (do podania)
Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Teflonową patelnię przetrzyj ściereczką nasączoną olejem roślinnym. Rozgrzej ją dobrze i wykładaj po 1,5 łyżki masy.
Smaż około 3-4 minuty na każdej ze stron, aż placuszki wyrosną i zarumienią się. Podawaj posypane cukrem pudrem, z owocami, bitą śmietaną, masłem lub konfiturą (na zdjęciach masło i suszona żurawina).
Reklama
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama