Reklama
  • 1/2 l mleka,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki sparzonych rodzynek,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • pół dużego słoika prażonych jabłek.

Żółtka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Następnie powoli dodawaj mleko i mąkę, stale miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy na chwilę odstaw ciasto. Ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na patelni o małej średnicy rozgrzej masło, wlej porcję ciasta, posyp rodzynkami i usmaż na złoto z obu stron. Placki naleśnikowe posmaruj prażonymi jabłkami, lekko oprósz odrobiną cynamonu i układaj jeden na drugim. Wierzch tortu dla dzieci posyp cynamonem. Obok każdej porcji deseru ułóż porcję bitej śmietany lub gęstego jogurtu.

Reklama

Polecamy - tort marcepanowy

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama