Jabłkowy tort naleśnikowy - przepis dla dzieci
Polecamy sprawdzony przepis na jabłkowy tort naleśnikowy, który kochają dzieci.
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:36
Reklama
- 1/2 l mleka,
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki sparzonych rodzynek,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- cynamon,
- pół dużego słoika prażonych jabłek.
Żółtka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Następnie powoli dodawaj mleko i mąkę, stale miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy na chwilę odstaw ciasto. Ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na patelni o małej średnicy rozgrzej masło, wlej porcję ciasta, posyp rodzynkami i usmaż na złoto z obu stron. Placki naleśnikowe posmaruj prażonymi jabłkami, lekko oprósz odrobiną cynamonu i układaj jeden na drugim. Wierzch tortu dla dzieci posyp cynamonem. Obok każdej porcji deseru ułóż porcję bitej śmietany lub gęstego jogurtu.
Reklama
Polecamy - tort marcepanowy
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama