Reklama

Reklama
  • 3 żółtka,
  • 6 plasterków chudej szynki,
  • ząbek czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 3 łyżki zielonego groszku,
  • 2 szalotki lub cukrowe cebulki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Pomidory umyj i odkrój im wierzchy. Wydrąż z nich miąższ, pozostawiając ścianki grubości około jednego centymetra. Wydrążone pomidory lekko posól, oprósz pieprzem i odwróć do góry dnem. Szalotkę oczyść, pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej miąższ z pomidorów i wyciśnięty ząbek czosnku. Smaż, aż sok odparuje.

Groszek wrzuć na kilka minut do wrzącej wody, zblanszuj go, odcedź i wsyp do szalotki z pomidorowym miąższem. Dopraw do smaku. Plasterki szynki pokrój w jednocentymetrowe paski. Wyłóż nimi pomidora tak, aby zwisały za jego brzegi. Usmażony miąższ pomidora z szalotką i groszkiem włóż do nadziewanych szynką pomidorów. Wbij do każdego z nich żółtko. Lekko posól i posyp słodką papryką.

Reklama

Teraz włóż pomidory do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem około 15 minut do czasu, aż żółtko lekko się zetnie. Po upieczeniu obsyp gniazdka posiekanym szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama