Reklama
  • 1/2 małej marchwi,
  • 2 różyczki kalafiora,
  • 1/2 małego ziemniaka,
  • 1 łyżeczka świeżego masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 żółtka.

Marchew i ziemniak umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Przygotuj ilości podane w przepisie. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (pamiętaj: zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.

Uwaga! Dzieciom z grupy ryzyka alergii pokarmowej żółtko należy podawać po ugotowaniu jaja na twardo, starannym oddzieleniu od białka i przetarciu przez sitko.

Zobacz także
Reklama

1 porcja dla dziecka = 150 g + 10 g żółtka

Reklama
Reklama
Reklama