Jarzynka z żółtkiem
Jarzynka z żółtkiem - przepis
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 12:04
Reklama
Reklama
- 1/2 małej marchwi,
- 2 różyczki kalafiora,
- 1/2 małego ziemniaka,
- 1 łyżeczka świeżego masła,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 żółtka.
Marchew i ziemniak umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Przygotuj ilości podane w przepisie. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (pamiętaj: zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.
Uwaga! Dzieciom z grupy ryzyka alergii pokarmowej żółtko należy podawać po ugotowaniu jaja na twardo, starannym oddzieleniu od białka i przetarciu przez sitko.
Reklama
1 porcja dla dziecka = 150 g + 10 g żółtka
Reklama
Reklama
Reklama