na ciasto:

Reklama
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mieszanych owoców kandyzowanych
  • 100 ml mocnej herbaty
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 225 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na polewę:

  • 250 g cukru do polew
  • 25 ml wody

Rodzynki i owoce namocz w herbacie, odstaw. Jajka ubij z cukrem, dodaj roztopione masło i mąkę z proszkiem. Wmieszaj owoce, ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Ostudź.
Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę: cukier do polew połącz z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdób świąteczne ciasto. Smacznego!

Zobacz także
Reklama

Zobacz inne przepisy na keks

Reklama
Reklama
Reklama