Keks świąteczny
Wypróbuj przepis na keks - to idealne ciasto na święta, ale nie tylko. Keks świąteczny można podawać z polewą lub bez. Zasmakuje całej rodzinie.
- materiały prasowe Diamant
Opublikowano: poniedziałek, 7 grudnia 2015 20:40
na ciasto:
Reklama
- 100 g rodzynek
- 100 g mieszanych owoców kandyzowanych
- 100 ml mocnej herbaty
- 3 jajka
- 100 g masła
- 225 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
- 250 g cukru do polew
- 25 ml wody
Rodzynki i owoce namocz w herbacie, odstaw. Jajka ubij z cukrem, dodaj roztopione masło i mąkę z proszkiem. Wmieszaj owoce, ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Ostudź.
Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę: cukier do polew połącz z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdób świąteczne ciasto. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Zobacz inne przepisy na keks
Reklama
Reklama
Reklama