Reklama

Reklama
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru

Owoce umyj i przebierz. Odłóż na bok 3-4 gałązki, a resztę przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie przetrzyj do miski. Przełóż do rondelka, dolej 2,5 szklanki wody, zagotuj i przecedź. Wywar posłódź i ponownie zagotuj. Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością wody i wlewaj, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia. Dodaj do niego przetarte owoce – przecier zrobisz z porzeczek, które wcześniej odłożyłaś. Kisiel przełóż do miseczek i odstaw w chłodne miejsce. Poczekaj kilka minut, aż dobrze stężeje.

Reklama

Nasza rada: Najprościej zrobić kisiel z gęstego, przecierowego soku. Wystarczy do zimnego soku wsypać 1–1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. A potem zagotować, cały czas mieszając.

Reklama
Reklama
Reklama