Reklama
  • 25 dag żurawin
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku

Reklama

Żurawiny przebierz, opłucz. Wrzuć do garnuszka i zalej szklanką wody. Gotuj około 10 minut, aż owoce popękają. Przetrzyj je przez sito, przelej wywarem, a potem przegotowaną gorącą wodą. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą, dodaj do wywaru, wymieszaj, zagotuj. Osłódź lekko do smaku. Podawaj maluszkowi dopiero wtedy, gdy przestygnie.
Nasza rada: Kisielek możesz wykorzystać do przyrządzenia lekkiego deseru, który będzie świetnym podwieczorkiem dla malucha. Na dno pucharka wsyp płatki, wyłóż na nie kilka łyżek gęstego jogurtu i całość polej przestygniętym kisielem żurawinowym.

Reklama
Reklama
Reklama