Kluseczki z twarożku
Kluseczki z twarożku - przepis
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 12:24
Reklama
Reklama
- 1,5 szklanki mleka pasteryzowanego,
- łyżka śmietany,
- łyżka mąki pszennej,
- jedno żółtko,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek.
Reklama
Dwa dni wcześniej przygotuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36 godzin. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty „serek” odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jaja, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej „odcinane” łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj dziecku z przecierem owocowym. Jeśli przygotowujesz go ze świeżych owoców, pamiętaj, by je starannie opłukać i sparzyć wrzątkiem.
Reklama
Reklama
Reklama