Reklama

Reklama
  • 1,5 szklanki mleka pasteryzowanego,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka mąki pszennej,
  • jedno żółtko,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek.

Reklama

Dwa dni wcześniej przygotuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36 godzin. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty „serek” odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jaja, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej „odcinane” łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj dziecku z przecierem owocowym. Jeśli przygotowujesz go ze świeżych owoców, pamiętaj, by je starannie opłukać i sparzyć wrzątkiem.

Reklama
Reklama
Reklama