Reklama

(dla czterech osób)

Reklama

Sos:

  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150 g sera typu rokpol
  • 6 łyżek zielonego pesto
  • 300 ml śmietany 18%
  • duża garść obranych orzechów ziemnych
  • kilka listków świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • 2 opakowania klusek śląskich

Obierz orzechy. Połowę z nich posiekaj nie za drobno, a pozostałą część podziel na połówki. Posiekaj kilka listków świeżej bazylii. Pokrój w kostkę pieczarki i cebulę. Następnie podsmaż je na oleju ryżowym. Dodaj zielone pesto, wymieszaj i chwilkę podgrzewaj. Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj wszystko i podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.
Ser pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Delikatnie podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia się sera.
Posiekane orzechy i bazylię wrzuć do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Kluski śląskie przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy będą gotowa, odcedź je i połóż na talerzu. Kluski polej sosem lub nałóż sos łyżeczką w dziurkę. Całość ozdób połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na kluski dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama