Kluski śląskie z sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami
Kluski śląskie połączone z aromatycznym sosem serowym z zielonego pesto, pieczarkami i orzechami to idealna propozycja dania dla całej rodziny.
- materiały prasowe Jawo.pl
(dla czterech osób)
Sos:
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 150 g sera typu rokpol
- 6 łyżek zielonego pesto
- 300 ml śmietany 18%
- duża garść obranych orzechów ziemnych
- kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
- 2 opakowania klusek śląskich
Obierz orzechy. Połowę z nich posiekaj nie za drobno, a pozostałą część podziel na połówki. Posiekaj kilka listków świeżej bazylii. Pokrój w kostkę pieczarki i cebulę. Następnie podsmaż je na oleju ryżowym. Dodaj zielone pesto, wymieszaj i chwilkę podgrzewaj. Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj wszystko i podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.
Ser pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Delikatnie podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia się sera.
Posiekane orzechy i bazylię wrzuć do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Kluski śląskie przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy będą gotowa, odcedź je i połóż na talerzu. Kluski polej sosem lub nałóż sos łyżeczką w dziurkę. Całość ozdób połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na kluski dla dzieci