Reklama

Reklama
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka sezamu

Nasiona amarantusa zagotuj w potrójnej ilości wody (gotuj ok. 15 min). Na suchej patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę wiórków, aż zaczną delikatnie pachnieć. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj amarantus, mleko, płatki i wiórki. Dokładnie wyrób i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w wiórkach.

Nasza rada: Do takich kulek zamiast masła możesz dodać olej, np. rzepakowy. Aby dobrze stężały, lepiej upiec je w piecyku nagrzanym do temperatury ok. 180°C (15 min). Olej zawiera tłuszcze nienasycone – korzystne dla zdrowia.

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama