Reklama
  • pół marchewki
  • ziemniak
  • 2 różyczki brokułów
  • różyczka kalafiora
  • 2–3 krążki białej części pora
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • 1/4 szklanki wody
  • kaszka mleczno-ryżowa
  • odrobina drobno posiekanego koperku
  • 40 g piersi kurczaka

Reklama

1. Marchew i ziemniaka umyj i ugotuj w łupinach.
2. Obierz je ze skórki, gdy będą ciepłe.
3. Mięso ugotuj oddzielnie i zmiel.
4. Ugotuj kalafior i brokuły.
5. Pora posiekaj, na 5–8 minut zalej wrzątkiem i odcedź.
6. Połówkę ziemniaka przetrzyj przez sito z marchewką, a drugą z brokułami, kalafiorem i porem – otrzymasz dwie masy o różnej barwie.
7. Do każdej dodaj po odrobinie masła, po pół żółtka i wymieszaj.
8. Zrób sos: do ciepłej wody wsyp odpowiednią ilość kaszki mleczno-ryżowej.
9. Sos dodaj w równych częściach do dwóch mas.
10. W wysmarowanym masłem naczynku do zapiekania ułóż po kolei warstwy: zieloną, mięsną i pomarańczową.
11. Wstaw na chwilę do piekarnika, by podgrzać danie.
12. Na koniec posyp bardzo drobno posiekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama