Reklama
  • brokuł
  • pół czerwonej cebuli
  • mała marchewka
  • 2 pomidory
  • szklanka kuskus
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • zioła: natka, mięta, melisa, bazylia
  • kawałek ugotowanej piersi indyka
  • 2 kromki razowego pieczywa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Reklama

Kuskus zalej wrzątkiem ok. 1 cm wody powyżej poziomu kaszy, zagotuj krótko i przykryj pokrywką, by napęczniał. Brokuł podziel na różyczki, umytą i obraną marchewkę pokrój na talarki i wrzuć warzywa do osolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Umyty seler pokrój w cienkie talarki. Warzywa dodaj do kaszy i przypraw. Przygotuj sos: oliwę z oliwek zmiksuj z rozgniecionym czosnkiem, świeżymi ziołami i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj i posyp drobno posiekanymi pestkami słonecznika. Podawaj z kanapką z razowego chleba z pokrojonym w plasterki mięsem z indyka i liściem sałaty.

Reklama
Reklama
Reklama