Kolorowy omlecik
Przepis na omlet dla dziecka.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:16
Reklama
Reklama
- 2 jajka
- pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 różyczki brokułów
- cebulka dymka
- 50 g startego żółtego sera
- 3 plasterki szynki
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- olej rzepakowy do smażenia
Paprykę, pomidora i dymkę pokrój w plasterki, szynkę w paski. Brokuły podziel na małe kawałki. Warzywa i szynkę podsmaż na rozgrzanym oleju – ok. 5 min. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli, dodaj ser, wymieszaj. Zalej warzywa masą jajeczną, smaż pod przykryciem ok. 5 min. Z patelni zdejmij pokrywkę, przykryj talerzem i przytrzymując go, energicznie odwróć patelnię, wykładając omlet na talerz. Podawaj pokrojony na porcje jak tort.
Reklama
Nasza rada: Warzywa smażone są ciężej strawne, dlatego rzadko podawaj je maluszkowi. Gdy usmażysz je na dobrze rozgrzanym oleju, wchłoną wtedy mniej tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama