Reklama

Reklama
  • 2 jajka
  • pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 różyczki brokułów
  • cebulka dymka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 plasterki szynki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • olej rzepakowy do smażenia

Paprykę, pomidora i dymkę pokrój w plasterki, szynkę w paski. Brokuły podziel na małe kawałki. Warzywa i szynkę podsmaż na rozgrzanym oleju – ok. 5 min. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli, dodaj ser, wymieszaj. Zalej warzywa masą jajeczną, smaż pod przykryciem ok. 5 min. Z patelni zdejmij pokrywkę, przykryj talerzem i przytrzymując go, energicznie odwróć patelnię, wykładając omlet na talerz. Podawaj pokrojony na porcje jak tort.

Reklama

Nasza rada: Warzywa smażone są ciężej strawne, dlatego rzadko podawaj je maluszkowi. Gdy usmażysz je na dobrze rozgrzanym oleju, wchłoną wtedy mniej tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama