Reklama

Reklama
  • 1,5 szklanki truskawek
  • 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • pomarańcza

Reklama

Z wody i cukru ugotuj syrop. Wystudź go. Wyciśnij sok z pomarańczy. Truskawki zmiksuj na jednolitą masę z połową soku z pomarańczy. Do jabłek dodaj drugą część soku pomarańczowego i także zmiksuj je na gładko. Miksując, do masy truskawkowej dodaj powoli pół szklanki wystudzonego syropu – miksuj jeszcze przez około 2 minuty. To samo zrób z masą jabłkową. Musy przełóż do osobnych naczyń, w których można zamrażać. Włóż je do zamrażarki na około 3 godziny, pamiętając, by co pół godziny je mieszać. Tuż przed podaniem sorbety jeszcze raz osobno zmiksuj. Wyłóż je do szklanych pucharków, kładąc na przemian warstwę jabłkową i truskawkową. Na koniec udekoruj deser listkami świeżej mięty lub melisy.

Reklama
Reklama
Reklama