Kolorowy sorbet
Zrób swojemu dziecku przepyszne lody sorbetowe o smaku truskawkowo-jabłkowym
- 1,5 szklanki truskawek
- 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka wody
- pomarańcza
Z wody i cukru ugotuj syrop. Wystudź go. Wyciśnij sok z pomarańczy. Truskawki zmiksuj na jednolitą masę z połową soku z pomarańczy. Do jabłek dodaj drugą część soku pomarańczowego i także zmiksuj je na gładko. Miksując, do masy truskawkowej dodaj powoli pół szklanki wystudzonego syropu – miksuj jeszcze przez około 2 minuty. To samo zrób z masą jabłkową. Musy przełóż do osobnych naczyń, w których można zamrażać. Włóż je do zamrażarki na około 3 godziny, pamiętając, by co pół godziny je mieszać. Tuż przed podaniem sorbety jeszcze raz osobno zmiksuj. Wyłóż je do szklanych pucharków, kładąc na przemian warstwę jabłkową i truskawkową. Na koniec udekoruj deser listkami świeżej mięty lub melisy.