Konfitura z wiśni
Konfitura z wiśni jest dobra do tostów, świeżej bułeczki lub jako dodatek do białego sera - podaj ją maluchowi na śniadanie jako dodatek.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 2 sierpnia 2016 10:03
Reklama
Reklama
- 1 kg wiśni wielkoowocowych lub szklanek
- 1,5 kg cukru
Wiśnie umyć, przebrać, usunąć szypułki i pestki. Odważyć 2/3 cukru, zasypać nim wiśnie i pozostawić na 2 - 3 godziny. Następnie zagotować i odstawić do następnego dnia, po czym dodać pozostały cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić i dokładnie zszumować. Trzeciego dnia wiśnie dogotować i konfiturę gorącą nakładać do słojów i od razu uszczelniać.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na przetwory z owoców
Reklama
Reklama
Reklama